Korte historie van Vox Humana

In augustus 2008 ontstond bij dirigent Frans van Houten het idee voor de oprichting van een klassiek projectkoor in de regio Zuidoost Brabant en Noord en Midden Limburg. Enkele advertenties en artikelen werden geplaatst in de regionale pers en twee maanden later ging het eerste koorproject in oktober van start met 31 leden. Het projectkoor kreeg de naam ‘Vox Humana’ (De menselijke stem). Zingen voor het plezier én op niveau én in projectvorm én met een klassiek repertoire bleek velen aan te spreken.

Het artistieke thema van het eerste project was ‘Veris laeta facies’ (het vrolijke gezicht van de Lente) naar het gelijknamige deel uit de ‘Carmina Burana’ van Carl Orff. Daarna volgden tot nu toe nog acht koorprojecten: ‘Muziek voor Kerk en Kroeg’, ‘Dubbele Passie’, ‘Met ‘n Franse slag’, ‘Vox’s Quinta Volta’, ‘And did those feet in ancient time’, ‘Solum pro Arte Vocali’, ‘Mir klingt ein Ton so wunderbar’ en ‘Entre choral et valse les extrêmes se touchent’. Dit laatste (negende) project telde 63 leden, ruim een verdubbeling t.o.v. het eerste project.

Vox Humana gaf in haar korte bestaan van negen jaar inmiddels 25 concerten in Venray, Deurne (Gerardushuis, Cultuurcentrum Martien van Doorne en de kapel van Willibrordhaeghe/Zorgdorp Deurne), Someren (theater De Ruchte) en Helmond (Theo Driessen-Instituut, theater De Fonkel, het Annatheater, theater ‘t Speelhuis en het Auditorium van het Elkerliek Ziekenhuis). Van een van de slotconcerten van elk project wordt een DVD-opname gemaakt.