Project 2016-2017

Project 9 : “Entre choral et valse”

Citaat uit het programma boekje:

“Project 9 kreeg als artistiek thema mee:

‘Entre choral et valse
les extrêmes se touchent’

of

‘Tussen koraal en wals
raken de uitersten elkaar’

Het beroemde koraal van Bach ‘Jesus bleibet meine Freude’ is vandaag het vocale startpunt en de finish wordt na de pauze bereikt met de ‘Grande Valse Brillante’ van Chopin.

En tussen dit koraal en deze wals ‘klinken’ vandaag veel verschillende vocale genres ‘voorbij’.

Onze sopraan en beeldend kunstenaar Miek Versteden liet zich door dit artistieke thema inspireren bij het ontwerpen van ons concertaffiche: ‘Bij het horen van het thema dacht ik meteen al aan koraal in de zee. Daar kun je heel veel kleuren bij fantaseren. Het walsende paar kwam daar al gauw bij, maar hoe krijg je die twee onderdelen nou ‘getoucht’?

Bij koralen in de muziek hoor ik altijd nog de klanken van een majestueus orgel en daar kwamen de orgelpijpen om de hoek kijken. De kleur van de jurk moest natuurlijk koraalrood worden en de danspartner symboliseert, anders dan de frivole wereldse dame, de geestelijke ernst van de kerkmuziek.

Het danspaar walst met en in een wuivende cirkel tussen de koralen door met een knipoog naar ‘entre choral’. De orgelpijpen symboliseren het eerste deel van het concert en het zwevende danspaar in de kleurrijke koralen het vrolijke tweede deel’.

Ons concertprogramma bestaat dit keer dan ook uit twee grote tegengestelde delen:

Het eerste deel bestaat uit 8 koorwerken en 1 instrumentale solo uit het klassieke (ook soms wel gekarakteriseerd en gevoeld als ‘ernstige en zware’) koorrepertoire. Zes verschillende vocale genres komen daarin aan bod: koraal, cantate, psalm, anthem, opera en oratorium. Dit eerste deel duurt in zijn geheel ongeveer 46 minuten zuivere muziektijd.

Het tweede deel  is beduidend ‘lichter’ van karakter en genre en staat daardoor nogal ver af van het eerste deel. Het is een bonte parade van zestien korte genrestukken zoals operette- en musicalmuziek, popmuziek, folksong, Frans chanson, Weense wals en vrolijke parodieën op bekende muziekwerken. Dit tweede deel met ‘een lichtere toets’ duurt ongeveer 23 minuten zuivere muziektijd en is een hopelijk vrolijke en feestelijke afsluiting van het concert.

Van de 20 koorwerken die vandaag gezongen worden is 65 procent helemaal nieuw voor de 64 leden van Vox Humana. We repeteerden vanaf 5 oktober 25 keer zeer intensief. Het instrumentale ensemble heeft zich eerst individueel en in groepjes voorbereid. De laatste 2 weken repeteerden koor en orkest samen in twee generale repetities. ”

Koor te Deurne CCD, met groepsfoto en thema geprojecteerd op het doek.

Foto’s optreden Cultuur Centrum Deurne

Foto’s optreden auditorium Elkerliek ziekenhuis Helmond