Curriculum vitae van dirigent Frans van Houten

Frans van Houten, 1942 Helmond, Gymnasium Carolus Borromeus College Helmond/ Brabants Conservatorium Tilburg: docent Algemene Muzikale Vorming(1969, Jos Wuytack) en docent Schoolmuziek (1970, Cor de Man). Hij studeerde verder o.a. bij Louis Toebosch (koorzang), Maurice Pirenne (Gregoriaans) en Guus Smeets (koordirectie) en hij studeerde solozang bij Leon Combé, Herman Schey (interpretatie) en Rosemary Legras Pierson
* 1970-2004 docent muziek aan het Peellandcollege te Deurne waar muziek vanaf 1975 eindexamenvak was in de laatste twee leerjaren van Havo en VWO. Op landelijk niveau betrokken bij de opzet en invoering van het vak muziek als eindexamenvak op het VWO. Op deze school, naast de dagelijkse lespraktijk, dirigent van het schoolkoor, het symfonieorkest, de harmonie en vele andere ensembles. Tevens regisseur van poëzieavonden, musicals, grote toneel-produkties en theatervoorstellingen. In 2004 voor zijn vele (lokaal) muzikale en (landelijk) onderwijskundige activiteiten koninklijk onderscheiden.
* 1970-1985 Optreden als bas-baritonsolist met de Helmondse Orkestvereniging, het Deurnes Gemengd Koor, de Philips Orkestvereniging en ‘Amsterdam Synfoniëtta’ in werken van Händel (Messiah), Mozart (Requiem en opera-fragmenten) en Fauré (Requiem).
* 1975-1985 Leider van het vocaal kwartet ‘Vox Humana’.
* 1971-1997 dirigent van het ‘Gerarduskoor’ in Deurne-Walsberg. In 1997, bij zijn afscheid, een hoge onderscheiding van de St. Gregorius-vereniging, de bronzen plaquette, voor zijn grote verdiensten voor de kerkmuziek.
* In 2004 werd hij koninklijk onderscheiden voor zijn lokaal muzikale en landelijk onderwijskundige activiteiten.
* 2001-2008 dirigent van het Deurnes Gemengd Koor. Uitvoeren van grotere klassieke (geestelijke) koorwerken, vaak met begeleiding van instrumentale ensembles en orkesten en met medewerking van professionele vocale solisten.
* Vanaf oktober 2008 oprichter en dirigent van het Regionaal Projectkoor Vox Humana. Deze ‘Menselijke Stem’, in 1975 dus nog een vocaal kwartet, beleeft een revival. Dit keer als projectkoor in vier verschillende gedaanten: een mannen- en een vrouwenkoor, een kleiner kamerkoor en een groot gemengd koor.
* Tijdens het derde koorproject 2010-2011 van Vox Humana vierde Frans van Houten zijn 40-jarig jubileum als (koor)dirigent.

Directie-repertoire

* Chansons en madrigalen uit de Renaissance van o.a. Dowland, Farmer, Jannequin, Josquin des Prez, Orlando di Lasso, Morly, Monteverdi en Weelkes, koralen/aria’s/ motetten en delen uit de Johannes-Passie van J.S. Bach, delen uit de opera´s ‘Dido and Aeneas’ van Purcell en ‘Orfeo ed Euridice’ van Gluck, diverse werken van Mozart zoals de Krönungsmesse, delen uit de ‘Vesperae solennes de confessore’ en het Requiem, van Haydn het oratorium ‘Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze’, delen uit ‘Die Jahreszeiten’ en ‘Die Schöpfung’, van Händel delen uit de Messiah en andere oratoria, het Gloria van Vivaldi, diverse cantates van Buxtehude en Kuhnau, het Magnificat van Durante, verschillende Missen (o.a. van Mozart, Gounod en Perosi), Zigeunerlieder van Brahms, werken van Beethoven, Cornelius, Schumann, Franck, Schubert, Bruckner, Dvorak, Elgar, Mendelssohn, Vaughan Williams, Liszt, Saint-Saëns, het Requiem van Fauré, de Carmina Burana van Orff, werken van Bártok, Gershwin (‘Porgy and Bess), Britten en Lutoslawsky, delen uit musicals van Bernstein, Loewe en Rodgers , verschillende popnummers en evergreens, folksongs en Franse Chansons.

Persoonlijke doelstelling

* Werken met amateurs en ook bij hen de artistieke lat zo hoog mogelijk leggen. De lichte muziek wordt niet geschuwd maar de belangstelling gaat toch vooral uit naar de klassieke koormuziek vanaf 1500 tot nu.