Project 2015-2016

Project 8: Mir klinkt ein Ton zo Wunderbar

Citaat uit het programmaboekje:

“Artistiek thema/motto: ‘Mir klingt ein Ton so wunderbar’

Mir klingt ein Ton so wunderbar Mij klinkt een toon zo wonderbaar , in Herz und Sinnen immerdar. voor altijd in hart en gedachten.

In mijn studententijd op het Conservatorium kwam ik bij de lessen solozang deze tekstregel tegen in een van de zangbundels die ik toen doorworstelde. Ik heb het lied nooit zelf gezongen, maar deze tekstregel bleef rondzingen in mijn hoofd. Tijdens mijn periode als muziekleraar op het Peellandcollege kwam ik het lied weer tegen in de muzieklessen aan leerlingen van de bovenbouw van havo en vwo. Het schoolkoor ‘Multiple Voice’ heeft het toen een keer gezongen. En nu, zoveel jaren later, staat het lied weer op de lessenaar (nr. 6 van het programma) en is de eerste tekstregel zelfs het artistiek thema/motto geworden van het achtste project van Vox Humana.

Hoe mooi en perspectiefrijk is de eerste zin van dit gedicht, geschreven door Peter Cornelius, tevens de componist van het prachtige lied ‘Ein Ton’ dat vandaag door enkele koorsolisten van Vox Humana zal worden gezongen. Er worden door koor en orkest gedurende dit concert duizenden noten gelezen en tonen verklankt. En alle tonen samen vormen een indrukwekkend palet aan muzikale kleuren. Wat kun je wegdromen in die wereld van muzikale emoties, als je dit mag zingen of beluisteren. Maar…. wat moeten we in godsnaam met een lied met maar één toon als melodie ……? Hoe mooi kan één toon zijn?

Als je het gedicht verder leest, wordt het fantaseren en mijmeren abrupt afgebroken door een harde werkelijkheid. De ‘ene toon’ is de toon van het kleine kerkklokje dat de laatste gang van een gestorven geliefde begeleidt naar het graf. Het lied ‘Ein Ton’ is een van de zes liederen van Peter Cornelius (1824-1874) uit een serie met de titel ‘Trauer und Trost’ (1845).

Ist es der Hauch, der dir entschwebt,
als einmal noch dein Mund gebebt?

Ist es des Glöckleins trüber Klang,
der dir gefolgt den Weg entlang?

Mir klingt der Ton so voll und rein,
als schlöss er deine Seele ein……

als stiegest liebend nieder du
und sängest meinen Schmerz in Ruh.”

Koor optreden Deurne CCD (met deel ensemble)

Het Koor in “Ein Ton” op de bladmuziek.

Foto’s optreden in het auditorium van Elkerliek Helmond

 

Foto’s optreden in CCD Deurne