Project 2014-2015

Project 7: “Solum pro Arte Vocali”

Citaat uit het programma boekje:

‘SOLUM PRO ARTE VOCALI’

“Vox Humana kiest voor een koorproject liefst een thema of motto dat bij eerste lezing vragen oproept en interesse wekt. Zo was dat bij de thema’s van de vorige 6 projecten. Het thema van het zevende project, de Latijnse spreuk ‘Solum pro Arte Vocali’, vraagt ook om meer uitleg dan louter de vertaling ‘Alleen voor de kunst van het zingen’.

De spreuk is ook een wat aangepaste samentrekking van de namen van twee roemruchte koren uit Zuidoost Brabant, koren die nu niet meer bestaan: het kamerkoor ‘Solum pro Arte’ (‘Alleen voor de kunst’) uit Beek en Donk dat vanaf 1986 onder leiding van Jan (en later Patricia) Heesakkers succesvolle concerten gaf in de regio en verder van het Vocaal Dubbelkwartet ‘Arti Vocali’ ( ‘Voor de zangkunst’) uit Eindhoven dat vanaf circa 1960 o.l.v. Hans Kronenburg op een bijna professioneel vocaal niveau acteerde. Een niet onbelangrijke bijkomstigheid daarbij is dat enkele (oud-) leden van Vox Humana in het verleden onder deze dirigenten hebben gezongen.

Concertprogrammering

Was dirigent Frans van Houten bij vorige projecten (zoals ‘Met ’n Franse slag’ en vorig jaar Engelse koormuziek met het thema ‘And did those feet in ancient time’) gedwongen om binnen het aangegeven kader van die thema’s te programmeren, dit keer gaf het thema ‘Solum pro Arte Vocali’ hem de kans om wat vrijer te kiezen en onbekommerd te duiken in zijn bibliotheek van prachtige geestelijke en wereldlijke koorwerken. Het programma omvat vanaf 1600 driehonderd jaar klassieke koormuziek uit de Barok (17e/18e eeuw), de Weense Klassieken (2e helft 18e eeuw) en de Romantiek (19e eeuw).”

Het Koor poseert.

Impressie optreden Helmond Elkerliek Kapel

Optreden in Deurne, kapel Willibrordhaege.

 

Foto’s impressie van de repetities in de Willibrord kapel Deurne in 2015

Optreden in auditorium Elkerliek in Helmond op 2015

Optreden Willibrordus kapel in Deurne 2015