Project 2012-2013

Project 5: Vox’s quinta volta.

Citaat uit het programmaboekje.

” ‘Veris laeta facies’, ‘Muziek voor Kerk en Kroeg’, ‘Dubbele passie’ en ‘Met ’n Franse slag’ waren achtereenvolgens de artistieke thema’s van de eerste vier koorprojecten. Voor het vijfde project dit keer geen artistiek thema, wel een naam die om uitleg vraagt. In een muziekstuk worden herhalingen van fragmenten soms in het Italiaans aangegeven met de aanwijzing: ‘prima volta/seconda volta’ of ‘eerste keer/tweede keer’. ‘Vox’s Quinta Volta’ betekent dus: ‘De vijfde keer van Vox Humana’.

We vieren met dit vijfde project ons eerste lustrum. Bij de Romeinen was een lustrum een zoenoffer dat om de vijf jaar werd gehouden. In ons taalgebruik kreeg het woord ‘lustrum’ de betekenis van een periode van vijf jaar waarna een feest op z’n plaats is. Wij zijn het daar graag mee eens en we gaan daarom proberen om van ons vijfde koorproject een fijn vocaal feest te maken.

Vox Humana gaat een programma zingen dat vanaf 1600 tot nu toe vierhonderd jaar klassieke koormuziek omvat. En zijn drie centrale componisten: Brahms, Händel en Mozart. Zeven koorwerken worden a capella uitgevoerd, twaalf met pianobegeleiding en negen met ‘Ensemble Duodecima’, een klein symfonisch ensemble dat bestaat uit 14 strijkers, een organist/pianist en vier houtblazers: dwarsfluit, hobo, klarinet en fagot.

Vóór de pauze zingt het koor a capella of met pianobegeleiding van pianist Evert Mostert, in de pauze neemt het symfonisch ensemble plaats op het podium en verandert de kooropstelling, omdat ná de pauze alleen koorwerken met orkest worden uitgevoerd.”

Het koor en ensemble in de Fonkel Helmond

Evert op de piano, de Fonkel Helmond